• Peach kijkt America`s Cutest Cat
    Peach kijkt America`s Cutest Cat

Informatie 

Voeding informatie
Onze katten krijgen enkel droogvoer van Royal Canin.
Van 4 weken tot 3-4 maanden Babycat 34
Van 3-4 maanden tot 12 maanden Kitten 34
Daarna British Shorthair (of evt. speciale voeding)
Natvoer is divers, voornamelijk; Gourmet, Wiskas, Royal Canin en Sheba
maar ook vers vlees of vis.
De kittens starten met Pyamapapje van Nesle gemengd met kattenmelk.
Als ze dit zelfstandig eten gaan we over naar een mouse van kattenvlees verdunt met kattenmelk en iets later stappen we over op kitten natvoer (of klein geprakt natvoer).

Gezondheid en welzijn
Wij willen een gezonde lijn fokken met onze cattery vandaar dat onze poezen voor de dekking worden
gecontroleerd op Felv (=kattenleukemie), Fiv (=kattenaids), HCM (=hartafwijkingen) en PKD (=nierafwijkingen). Dit verwachten wij uiteraard ook van de dekkater. Onze Folds worden ook gecontroleerd op verdere kraakbeenafwijkingen naast de afwijking in hun oortjes. Elk jaar worden de poezen geënt met een cocktail tegen de kattenniesziekte en om de 4 jaar tegen rabiës.


Als de kittens er zijn komt de dierenarts op huisbezoek voor moeder maar ook zeker voor de kittens.
Elke dag worden de kittens gewogen om te zorgen dat ze gezond blijven en genoeg eten en drinken.
De kittens worden voordat ze verhuizen 2 keer geënt en 4 keer ontwormt zodat ze bestand zijn tegen enkele virussen en bacteriën.

Dierenarts
Onze katten gaan allemaal naar dierenkliniek Strijthagen in Landgraaf. De Echo van de HCM & PKD test worden altijd uitgevoerd door Monique Lecluijze van het Dierenechocentrum.


Kattenvereniging
Als Limburgers zijn wij (natuurlijk ;) lid van kattenvereniging LimbraCat.
Hier krijgen alle kittens een stamboom van en bezoeken wij wel eens (met of zonder poezen) een show van.

Fokprogramma
Onze poezen krijgen maximaal eenmaal per jaar een nestje, de dekkater wordt zorgvuldig uitgezocht op stamboom, kleurcombinatie, het karakter en negatieve testuitslagen van de Felv, Fiv, HCM en PKD. Wij willen graag het ras Scottish Fold verbeteren. Wij kruisen altijd een Scott met een Britt. Nooit een Scott met Scott, zo willen wij de kans op kraakbeenafwijkingen verminderen.

Huisvestiging
Al onze katten lopen vrij door het gehele huis. Zij hebben op elke kamer voldoende krabpalen en slaapgelegenheden zodat ze zelf kunnen kiezen of ze meer rust willen of samen willen zijn. Daarnaast proberen we voldoende speeltjes aan te bieden zodat de katten zich niet vervelen. Denk hierbij aan speelmuisjes maar ook aan een baan met een balletje van Cat-it. Onze katten komen alleen onder toezicht buiten in de afgezette tuin. Onze kittens mogen dit pas vanaf 9 weken (na hun eerste inenting) en mogen dan in de zomer binnen een klein afgezet stukje lopen. Onze katten komen niet op straat en zijn echte huistijgers.

Rasinformatie over de Scottish Fold
De mollige, grappige Scottish Fold is geen menselijk kweekresultaat. Alles aan deze kat is natuurlijk. Haar dikke poten, volle wangen en kogelronde oogjes zijn eveneens aangeboren, evenals haar snoezige hangoortjes, waaraan ze haar ongewone uiterlijk te danken heeft. Zoals de tipjes van een fluwelen kapje hangen de tere oortjes over de rondingen van het kattenkopje. De Schotjes worden beschouwd als rond en gezond. Hun kogelrond kattenkop met de nauw tegen het hoofd liggende vouwoortjes en de grote ronde ogen brengt het troetelinstinct in ons teweeg.

Het is haast onmogelijk deze katten niet lief te vinden. De meeste mensen hebben de onwillekeurige wens deze snoezelige kat te liefkozen, temeer daar heer zachte pluche pels gewoonweg daartoe uitnodigt. Gelukkig houdt de Scottish fold zich ook aan wat haar uiterlijk belooft. Ze is een kat die vriendelijk in de omgang is en die ervan geniet om geliefkoosd te worden zonder dat ze zichzelf zal opdringen.

Geschiedenis
Suzie, de eerste Scootish Fold werd in 1961 ontdekt door William en Mary Ross op een Schotse boerderij in Perth, in de streek Tay, nabij Coupar Angus. Suzie was een witte kat en door haar naar voren gevouwen hangoortjes en haar grote kogelronde ogen leek haar gezichtje op dat van een uil.

Omdat William and Mary Ross katteliefhebbers waren, fascineerde Suzie's ongewone uiterlijk hen. Een jaar later zette Suzie twee kittens met hangoortjes op de wereld waarvan de familie Ross het poesje, Snooks, adopteerde. De zoon van Snooks werd gekruisd met een Britse Korthaar en dit was het begin van het ras. Eind jaren 60 zorgde William Ross voor de erkenning van de hangoorkat bij de G.C.C.F. (The Governing Council of the Cat Fancy) en doopte het "Scottish Fold". In 1969 werd dit ras geïmporteerd door Amerikaanse fokkers. Gelukkig maar, want vanaf 1974 besloot de G.C.C.F. de Scottish Fold niet meer te registreren, omwille van zogenaamde problemen als doofheid en
oorinfecties! We mogen niet vergeten dat de eerste Scottish Folds wit waren en hoogstwaarschijnlijk was de doofheid daaraan te wijten. Ook waren (en zijn) hun oren niet gevoeliger dan gewone rechtstaande oren. Tot op heden accepteert de G.C.C.F. geen Folds. In 1982 werd de Scottish Fold in Frankrijk en in België (Mme Lisart, ‘Scottish Douglas') ingevoerd, in 1983 in Duitsland (Mevr. Ortrun
Wagner, ‘Bryric Little Texas Bear').

Genetica:

Het gen Fold, verantwoordelijk voor het vouwen van de oren, is een dominant gen. Dit wil zeggen dat maar een van de twee ouders Fold moet zijn, opdat er Fold-kittens geboren worden. Scottish Fold kittens worden echter niet met deze hangoortjes geboren. Rond de leeftijd van 21 dagen beginnen de oortjes de plooien. Bij sommigen gebeurt dat plots, bij anderen dan weer geleidelijk.

Rond de 4 weken weet men min of meer wie er Fold zal zijn. Er zijn 2 soorten vouwen, namelijk de enkele en de dubbele plooi. Bepaalde factoren kunnen een invloed hebben op de plooi van de oortjes, waardoor de oortjes wat omhoog komen, met name warmte, stress, krolheid en zwangerschap. Het is absoluut verboden om twee Scottish Folds met elkaar te kruisen, dit zorgt namelijk voor een afwijking genaamd Osteodystrophie (Osteochondrodysplasia), waarbij er een vergroeiing van het kraakbeen tot stand komt.

Karakter en aard
De Scottish Fold is een zeer rustige en lieve kat. Haar stemming is in het algemeen evenwichtig. Ze houdt van de nabijheid van haar mensen, van wiens leven ze indien mogelijk in elke situatie deel uit wil maken. Ze past zich zonder probleem aan elke situatie aan en is gemakkelijk op te voeden. Ze is gezellig, grappig en blijmoedig, en kan goed overweg met andere huisdieren.

De Scottish Fold is principieel vredelievend, zelden dominerend in zijn gedrag en nooit agressief. De  dikwijls geuite vrees dat zijn aansluitende oren voor andere katten verkeerd geïnterpreteerd zouden worden als teken van een vechtlustige stemming, kan niet bevestigd worden. Klaarblijkelijk is de
lichaamstaal van katten zeer uitgebreid en verscheiden genoeg om zulke misverstanden geen kans te geven. Een Scottish Fold hoort men bijna nooit blazen, en als ze het dan toch eens doet, dan trekt ze daarbij zo een komiek gezicht, dat men zijn lach bijna niet onderdrukken kan. Dat ze hun klauwen en
tanden als wapens kunnen gebruiken, schijnen de Scotten helemaal niet te weten. Als men de Scot tegen haar wil vasthoudt, dan trappelt ze met haar benen en protesteert ingehouden - schrammen krijgt men daarbij alleen per ongeluk. Natuurlijk betekent dit niet dat ze zich in een ernstig geval niet zou kunnen of willen verweren. De Scottish Fold is een lieve kat met relatief weinig eisen. Haar karakter heeft geen excentrieke trekjes en ze verlangt geen speciale behandeling. Om gelukkig te zijn heeft ze een zuivere omgeving, goede voeding en uiteraard voldoende tijd en genegenheid van haar mensen nodig.

Op grond van haar ongecompliceerde aard is de Scottish Fold een aangename gezinskat. In haar dagritme past ze zich aan de mensen aan. Ze slaapt 's nachts en liefst ook in het bed, als dat mag. 's Morgens staat ze met ‘haar' mensen op en volgt hun op de voet. Haar biologische klok zegt haar wanneer de familie aanwezig pleegt te zijn. Als er niemand thuis is, dut ze wat. De meeste Schotten zijn
verrukt van televisie en vooral wanneer er films met dieren (vooral vogels) en voetbaluitzendingen getoond worden.

Eigenaardigheden van de Scottish Fold
Typisch voor de Schotse hangoorkat zijn haar eigenaardige lichaamshoudingen. Menig onervaren Scottish Fold bezitter heeft zich daarover al zorgen gemaakt. Zo zitten de Scotties bijvoorbeeld graag met een wat opgetrokken voorpootje. Dit betekent noch dat de kat een onbehaaglijk gevoel aan haar pootje heeft, noch is het een teken van aanval. Het betekent alleen maar dat de Scot goedgehumeurd en vriendelijk gestemd is... Een andere typische houding die zeer dikwijls te zien is, is het recht op de achterpoten zitten. Sommigen kijken daarbij heen en weer, anderen knipperen moe met hun oogjes en
zitten voor zich uit te dromen en weer anderen zitten zich in deze houding uitvoerig te wassen. Soms gebeurt het ook dat de Scottish Fold na een tijdje haar ‘armen' laat zakken, zich naar voren buigt en haar hoofd tussen de nu ver naar voor gestrekte achterpoten legt en in slaap valt. Deze slaaphouding ziet er zeer ongewoon uit en hoe ongelooflijk het ook klinkt: de Scot vindt het zo comfortabel.

Soms gaat de Scottish Fold zo zitten, alsof ze een klein mensje zou zijn. Ze zit dan op het einde van haar romp, strekt haar benen naar voren uit, zoals een mens, en haar voorpoten legt ze op haar buik. Daarbij leunt ze graag tegen een zetelleuning of, als ze op de grond zit, tegen een muur of een hoek van een kast. Men kan ze echter ook gewoon midden in een kamer zo zittend aantreffen. Deze aanblik is onweerstaanbaar grappig. Andere katten zijn eerder ernstige wezens en kunnen diep beledigd zijn indien men over hen lacht. Maar niet de scottish Fold. Ze heeft zin voor humor en is zichtbaar  gelukkig als men met haar lacht. Door haar verschijning verspreidt zich al vanzelf het goede humeur.

Conclusie
Het bestaan van de Scottish Fold hebben wij alleen aan de natuur te danken. Ze verrijkt onze kattenwereld met een bijzonder accent. Deze originele kat met haar uitzonderlijke oren is een kat voor humorlievende mensen, want ze zorgt altijd weer voor vrolijkheid in huis. Maar ze is ook een kat voor verdrietige mensen, want met haar meevoelend, liefdevol karakter en haar trouwe blik brengt ze iedere
kattenvriend vreugde.

Rasinformatie komt van de site www.kattenplaza.nl

Bruce 5 weken

Bruce 5 weken